کانال تلگرام بورس نگار

جستجو در مطالب بورس نگار

مطالب برگزیده بورس نگار

رصد لحظه ای بازار حین معاملات

مطالب پيشنهادي بورس نگار

محل آگهی شما

فروشگاه مهارت نگار

>>هرآنچه باید درباره «بیت‌کوین» بدانید؛ همه چیز درباره مزایا، معایب، ریسکها، جذابیتها ونحوه معاملات"بیت‌کوین"؛همه چیز از یک پیتزا شروع شد!! //22آذر96

مدت زمان مطالعه تخمین مدت زمان مطالعه‌ی مطلب: 23 دقيقه

 

>>هرآنچه که باید درباره ارز دیجیتالی «بیت‌کوین» بدانید؛ >>خرید و فروش «بیت کوین» در ایران چگونه است؟

>>>همه چیز درباره مزایا، معایب، ریسکها، جذابیتها و نحوه معاملات "بیت‌کوین" ؛ همه چیز از یک پیتزا شروع شد!! //

 

وب سایت بورس نگار - این روزها رشد شگفت انگیز ارز دیجیتالی «بیت‌کوین» باعث توجه بسیاری از گروه های مختلف جامعه به آن شده خیلی ها می خواهند بدانند «بیت‌کوین» چیست و چگونه معامله می شود آیا در ایران هم می شود «بیت‌کوین» خرید و فروش کرد؟ اعتبار «بیت‌کوین» از کجا تامین می شود و اساسا نوسانات و تراکنش «بیت‌کوین» بر مبنای چیست؟


>>همه چیز از یک پیتزا شروع شد؛ تاریخچه «بیت‌کوین» bitcoin «بیت‌کوین» چگونه ایجاد شد؟


در نوامبر سال 2008، مقاله ای با نام ساتوشی ناکاموتو بر روی اینترنت گذاشته شد که عنوان آن بیت کوین بود: یک سیستم پول الکترونیکی نظیر به نظیر (P2P). در این مقاله روش دقیق استفاده از یک شبکه نظیر به نظیر جهت تولید آنچه “سیستمی برای معاملات الکترونیک، بدون تکیه بر اعتماد” توصیف شده بود، بیان شد. در ژانویه 2009، شبکه بیت کوین با انتشار اولین نسخه منبع-باز نرم افزار بیت کوین و صدور اولین بیت کوین ها، پا به عرصه وجود گذاشت. این کار با استخراج اولین بلوک بیت کوین، توسط ساتوشی ناکاموتو (که تحت عنوان “بلوک پیدایش” genesis block شناخته می شود) انجام شد که یک جایزه 50 بیت کوینی داشت. ارزش اولین معاملات بیت کوینی توسط افرادی در انجمن bitcointalk مورد بحث قرار گرفت که در آن یک معامله قابل توجه 10000 بیت کوینی برای خرید غیر مستقیم دو پیتزای تحویل داده شده توسط پاپا جان (Papa John) انجام شده بود.
در ششم اوت 2010، در پروتکل بیت کوین آسیب پذیری مهمی کشف شد. معاملات پیش از ورود به سیستم معامله یا “بلاکچین” به درستی تایید نشده بودند. این امر به کاربران اجازه می داد محدودیت های اقتصادی بیت کوین را دور زده و تعداد نامحدودی بیت کوین ایجاد کنند. در 15 آگوست، از این آسیب پذیری سوء استفاده شد؛ در یک معامله بیش از 184 میلیارد بیت کوین تولید شد و به دو آدرس در شبکه ارسال گردید. در عرض چند ساعت و پس از آنکه اشکال رفع شد، این معامله کشف و از سیستم معامله پاک شد و شبکه به یک نسخه به روز شده از پروتکل بیت کوین ارتقا یاقت. این تنها نقص امنیتی عمده و مورد سوء استفاده در تاریخ بیت کوین بود.

 

در ژوئن سال 2011 ویکی لیکس و سازمان های دیگر قبول بیت کوین برای کمک های مالی را شروع کردند. بنیاد مرزهای الکترونیکی (EFF) آغاز به کار کرد و پس از آن با استناد به نگرانی در مورد عدم وجود سوابق حقوقی در مورد سیستم های ارزی جدید، پذیرش بیت کوین به طور موقت به حالت تعلیق در آمد. تصمیم EFF در هفدهم می 2013 برگشت و پذیرش بیت کوین از سر گرفته شد.
در اکتبر 2012، BitPay گزارش کرد که بیش از 1000 بازرگان خدمات پردازش پرداخت بیت کوین را پذیرفته اند.


در جولای 2013، پروژه ای در کنیا آغاز شد که طی آزمایشی که برای افزایش پرداخت های نوآورانه در آفریقا طراحی شده بود، بیت کوین را به M-PESA که یک سیستم پرداخت تلفن همراه مشهور است ارتباط می داد. در همان ماه، اداره سیاست گذاری و تبادلات خارجی تایلند اعلام کرد که بیت کوین فاقد هر گونه چارچوب قانونی بوده و در نتیجه غیر قانونی است. با این کار، تجارت با مبادلات بیت کوینی در این کشور به صورت موثری ممنوع شد. طبق نظر ویتالیک بوترین، که آن زمان در مجله بیت کوین نویسنده بود، “سرنوشت بیت کوین در تایلند می تواند اعتبار ارز الکترونیکی را در برخی حوزه ها بیشتر کند “، اما وی اظهار نگرانی کرد که این امر برای بیت کوین در چین به خوبی جوابگو نیست.
در نوامبر 2013، دانشگاه نیکوزیا اعلام کرد که می تواند بیت کوین را به عنوان پرداخت شهریه بپذیرد. رئیس امور مالی دانشگاه، بیت کوین را “طلای فردا” نام نهاد
در دسامبر 2014 مایکروسافت پذیرش بیت کوین برای خرید بازی های ایکس باکس و برنامه های ویندوز را آغاز کرد.
در اوت 2015 تخمین زده شد که 160000 تاجر پرداخت بیت کوینی را پذیرفته اند.


در ماه مارس سال 2016 ، کابینه ژاپن ارزهای مجازی مانند بیت کوین را به علت داشتن عملکردی مشابه پول واقعی به رسمیت شناخت. و بزرگترین بازار آنلاین آفریقای جنوبی، پرداخت بیت کوینی را برای خریداران و فروشندگان راه اندازی کرد.
در آوریل 2016 Steam ، پذیرش بیت کوین به عنوان پرداخت را برای بازی های ویدئویی و دیگر رسانه های آنلاین آغاز کرد. در ژانویه 2017 ، NHK گزارش کرد که تعداد فروشگاه های آنلاین پذیرش بیت کوین در ژاپن طی سال گذشته، 6/4 برابر افزایش یافته است.


>>سقوط ها و صعودهای بین کوین

زمانی که ارزیابی بازار کل سهام از بیت کوین به نزدیک به 1 میلیارد دلار رسید، برخی مفسران قیمت بیت کوین را حبابی خواندند. در اوایل ماه آوریل سال 2013، قیمت هر بیت کوین از 266 دلار به حدود 50 دلار کاهش و پس از آن تا حدودا 100 دلار افزایش یافت. طی دو هفته پایانی ماه ژوئن سال 2013 ، قیمت به طور پیوسته به میزان 70 دلار کاهش یافت. بهبود قیمت دوباره شروع شد تا بار دیگر در 1 اکتبر به اوج خود یعنی 140 دلار رسید. در دوم اکتبر، Silk Road توسط اف بی آی کشف و ضبط شد. این تشنج، موجب کاهش ناگهانی به 110 دلار شد. قیمت به سرعت بازگشت و چند هفته بعد به 200 دلار رسید. در آخرین رانش از 200 دلار در تاریخ سوم نوامبر به 900 دلار در 18 نوامبر رسید. بیت کوین ارتقا تمام وقت 1000 دلاری را در 28 نوامبر 2013در Mt. Gox به دست آورد.

در آوریل 2014 و پیش از کسب نیروی تازه در اواسط سال، قیمت تا حدود 400 دلار سقوط کرد. سپس به چیزی بیش از 200 دلار در اوایل سال 2015 کاهش یافت. در حال حاضر که دسامبر 2017 به سر می بریم طی یک ماه قیمت بین کوین از 5 هزار دلار به حدود 18 هزار دلار نیز رسیده است.


>>نقش بانک های مرکزی در بیت کوین
«بانک های مرکزی می توانند از نقش مبادله ای بیت کوین کم کنند. مثلا بانک مرکزی آمریکا می تواند شرکتها را ملزم کند که با بیت کوین کار نکنند. در حال حاضر شرکتی مثل آمازون با بیت کوی کار می کند، دولت آمریکا می تواند برای این شرکت و شرکت های دیگر ممنوعیت استفاده از بیت کوین بگذارد. اینگونه نقش مبادلاتی بیت کوین تضعیف می شود اما در کل نمی توانند مانع از معامله با آن شوند.»

در طول هفته های اخیر افزایش قیمت بیت کوین نگرانی هایی را در جهان و حتی ایران به وجود آورده. عده ای معتقدند افزایش قیمت این ارز دیجیتال طبیعی نیست و به نوعی حباب قیمتی است. در این بین  نفوذ بیت کوین در بازار ایران باعث شده است که بانک مرکزی در این باره هشدار دهد.


>>مزایا معایب، ریسک‌ها و جذابیت‌های "بیت‌کوین"


به گزارش فرارو، بیت کوین در حال نزدیک شدن به نرخ  هزار دلار است. این افزایش قیمت ناگهانی و سرسام آور در بازار جهانی عده ای را نگران کرده است.  استیفن روچ استاد اقتصاد دانشگاه ییل و رییس پیشین بانک مورگان استنلی در این باره گفت: «با حرکت بیت کوین به سمت 12 هزار دلاری شدن، این پول به معنی کامل خطرناک شده است.»
 
او می گوید: «این پول حباب خطرناکی است و هر فکری را به خود مشغول می کند. من هرگز یک نمودار امنی از قیمت ها ندیدم که براساس یک الگوی درست باشد.بیت کوین با این الگو هرگز مورد تایید من نیست.»
 
بیت کوین در سال جاری بیش از هزار درصد افزایش یافته. این شتاب در افزایش نرخ، بیشتر ناشی از خریدهای خرد است و سرمایه گذاران نهادی این ارز به دلیل تغییرات احتمالی از آن برای معاملات آتی استفاده می کنند. بر اساس تحقیقات انجام شده در دانشگاه کمبریج در حال حاضر پنج میلیون و هشتصد هزار نفر در این سیستم حساب رمزنگاری شده دارند و اغلب آنها از بیت کوین استفاده می کنند.
 
پیشتر بانک مرکزی فرانسه اعلام کرده بود که که بیت‌کوین یک سرمایه خیالی است و افرادی که در آن سرمایه‌گذاری می‌کنند، ریسک آن به عهده خودشان است. رییس بانک مرکزی فرانسه، ویلروی دو گالهائو، در کنفرانس پکن گفت: «ما باید شفاف صحبت کنیم؛ بیت‌کوین به هیچ وجه یک ارز نیست، حتی یک ارز دیجیتال هم نیست.»  وزیر مالی هند، آرون جایتلی نیز اخیرا اعلام کرده که دولت هند، بیت‌کوین را به عنوان ارز قانونی نمی‌شناسد و به هیچ موسسه ای برای فعالیت در این زمینه مجوز نداده.


>>نظربانک مرکزی ایران درباره «بیت‌کوین»
بانک مرکزی ایران نیز درباره بیت کوین به مردم هشدار داده است، ناصر حکیمی، معاون بانک مرکزی می‌گوید: "بیت کوین ارز رسمی نیست و تا زمان اعلام سیاست رسمی به مردم در خصوص ریسک‌های سرمایه گذاری در این حوزه هشدار می دهیم."

با این حا یک معامله‌گر بیت‌کوین در ایران به خبرگزاری مهر گفت: «در فضای نامساعد کسب و کار این روزهای بازار، بیت‌کوین محل خوبی برای کسب درآمد است و به نظر هم نمی‌رسد که دولت با آن مخالف باشد، چراکه اگر مخالف بود تا به حال برای نظارت بر این معاملات، کاری می‌کرد.»
 
قرار است بانک مرکزی  اوایل سال 97 "سند ارزهای رمزینه" را اعلام کند. با این حال سه سناریو درباره بیت کوین از سوی بانک مرکزی قابل تصور است: 1- بیت‌کوین را به رسمیت نمی‌شناسد و مسئولیت نظارت بر آن را نیز نخواهد داشت.  2- بیت‌کوین را به‌عنوان یک کالا و نه یک ارز، به رسمیت می‌شناسد و در این صورت مانند طلا فعالیت نظارتی خود را بر آن اعمال می‌کند. 3- در صورت به رسمیت شناختن بیت‌کوین به عنوان یک واحد پولی، بعنوان نهاد ناظر پولی نظارت بر آن را بر عهده خواهد داشت.
 
با این حال دو روز پیش دولت ونزوئلا از عرضه واحد پول مجازی در این کشور برای مقابله با تحریم های مالی آمریکا خبر داد. پشتوانه «پترو»، واحد پول دیجیتال ونزوئلا ذخایر نفتی، معدنی و طلای این کشور خواهد بود. اقتصاد این کشور آمریکای جنوبی که دارای مهمترین ذخیره نفت در میان کشور های عضو اوپک (سازمان کشورهای صادر کننده نفت) است، در سالهای اخیر با مشکلات عدیده ای روبرو بوده است. به این ترتیب هنوز دولت ها در قبال بیت کوین سیاست واحدی ندارند و باید دید در ادامه چه واکنش هایی نسبت به آن خواهند داشت.

 

>>بیت کوین چیست؟

به گزارش یورونیوز، بیت کوین یا پول مجازی در واقع یک شبکه پرداخت و ذخیره سازی امن و غیر متمرکز پول بر روی اینترنت است که ایده آن برای نخستین بار سال ۲۰۰۹ در قالب یک ایمیل رمزنگاری شده به عنوان سیستم پرداخت الکتریکی متن باز در نظرآزمایی ها منتشر شد.

کنترل غیر متمرکز و فراگیر در این سیستم پرداخت و نبود سرور مرکزی برای اعمال نظارت و مدیریت واحد، سبب می شود هیچ شخص و یا مرجعی نتواند بر روی فرایند تولید و تغییر قیمت آن اعمال نفوذ کند. بیت کوین در قالب یک لایه عمومی موسوم به بلوک شن کار می کند که در آن کلیه داد و ستد ها به صورت غیرمتمرکز ثبت و توسط کلیه کاربران شبکه به روز می شود. برای ایجاد بیت کوین هر کاربر باید بلوک هایی را در شبکه تولید کند. هر بلوک با استفاده از قابلیت های رایانه کاربران رمز نگاری می شود و سپس به زنجیره بلوک های شبکه افزوده می شود.

بدین ترتیب بیت‌کوین نه توسط یک مرجع واحد نظیر بانک مرکزی بلکه به وسیله کلیه افرادی که در این شبکه حساب کاربری دارند تولید می‌شود. این افراد Miner یا معدنچی به حساب می آیند و به این فرآیند استخراج (Mining) می‌گویند. شبکه، قوانینی برای تولید بیت کوین دارد، که چه کسی و چه وقت یک بیت کوین را تولید کند.

راه دیگر کسب بیت کوین خرید از صرافی ها و نیز تهیه آن در سایت های بخت آزمایی است.
 

>>اما ویژگی های خاص بیت کوین چیست؟
 شفافیت و امنیت بالا از جمله مهمترین ویژگی های بیت کوین است. در این شبکه پرداخت میزان کوین های هر آدرس و مبدا و مقصد انتقال کوین ها مشخص است این درحالیست که با توجه به ناشناس بودن آدرس های کاربری به نوعی توجه به حریم و اطلاعات شخصی افراد نیز مورد لحاظ واقع شده است. نبود مرکزیت در کنترل و داد ستد های بیت کوینی موجب شده تا تراکنش ها در این سیستم ثانیه ای و در حداقل زمان ممکن صورت گیرد.

در داد و ستد بیت کوینی، بسیاری از محدودیتها برداشته شده و در هرزمان ومکان به شرط اتصال به اینترنت می توان به سرعت و به هرمیزان این پول دیجیتال را دریافت و یا ارسال کرد.تراکنش بیت کوینی درشرایط عادی رایگان است اما برای پرداخت‌های سریعتر باید کارمزدی نه چندان بالا را پرداخت کرد.


میثم رادپور تحلیلگر و کارشناس بازار پول در گفت و گو با فرارو درباره میزان اقبال به بیت کوین در ایران گفت: «آمار دقیقی در این باره وجود ندارد، اما بررسی و شواهد نشان می دهد بیت کوین توانسته  است نفوذ نسبی در بازار ایران داشته باشد. اما درباره حجم این نفوذ و میزان معاملات آن نمی توان اطلاعات دقیقی ارائه کرد.»
 
به گفته این تحلیلگر "در ایران عموما سرمایه گذاری های شبیه بیت کوین خیلی سریع باب می شود. وقتی یک نوع سرمایه گذاری هیجانی می شود و با نوسان روبه رو می گردد در کشور ما مورد توجه قرار می گیرد. دلیلیش هم این است که در نبود تنوع سرمایه گذاری در ایران موارد اینچنینی توجه ها را به خود جلب می کنند."
 
او با اشاره به تاکید بانک مرکزی بر ریسکی بودن سرمایه گذاری در بیت کوین گفت: «حرف بانک مرکزی کاملا درست است. وقتی قیمت یک جنس از 30 سنت در مدت کوتاهی به نزدیک به 12 هزار دلار رسیده و روند افزایشی عجیب و غریبی را طی کرده است،  این کاملا نشان می دهد یک دارایی ریسکی است. بیت کوین تا همین الان هم بیش از هر نوع سرمایه گذاری که می توان تصور کرد بازده داشته است، با این حال معنای این افزایش قیمت این نیست که در آینده نیز ادامه پیدا می کند، ممکن است روند افزایشی ادامه پیدا کند و ممکن است افزایش پیدا نکند.»
 

>>سرمایه گذاری در بیت کوین با قبول ریسک بالای آن
رادپور معتقد است "کسی که در بازار بیت کوین سرمایه گذاری می کند باید به این اعتقاد داشته باشد که ریسک بالایی دارد. اگر این اعتقاد را نداشته باشد، اشتباه می کند و تصورش غلط است."

این کارشناس پول درباره هشدارهای صورت گرفته توسط بانک مرکزی کشورهای مختلف گفت: "بانک های مرکزی قدرتمند دنیا خیلی نباید از حضور بیت کوین خوشحال باشند  با این حال هنوز فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) در این باره اظهار نظری نکرده و  گویا گفته است که موضوع جدی نیست که به آن توجه کنیم. به نظر می رسد اکثر کشورها به این نتیجه رسیده اند نمی شود جلو آن را گرفت و اگر بر مقابله با آن اصرار کنند ممکن است وضعیت بهتر نشود و حتی بد هم شود."
 
او افزود: «علت سکوت درباره بیت کوین مخصوصا از سوی  فدرال رزرو این است که هنوز به نتیجه مشخصی در این باره نرسیده اند که با بیت کوین چه کنند و شاید هم تصمیم گرفته آن را خیلی جدی نگیرند. از طرف دیگر اگر بخواهند قانونی هم در این رابطه وضع کنند باید آن قانون ضمانت اجرا داشته باشد. چرا که شناسایی طرفین معامله در بیت کوین کار ساده ای نیست. به نوعی ممانعت از معامله بیت کوین کار دشوار و بدون ضمانتی است.»
 
رادپور با بیان اینکه پول سه نقش  حفظ ارزش، معیار اندازه گیری، وسیله مبادله است، گفت: «بانک های مرکزی می توانند از نقش مبادله ای  بیت کوین کم کنند. مثلا بانک مرکزی آمریکا می تواند شرکت ها را ملزم کند که با بیت کوین کار نکنند. در حال حاضر شرکتی مثل آمازون با بیت کوین کار می کند، دولت آمریکا می تواند برای این شرکت و شرکت های دیگر ممنوعیت استفاده از بیت کوین بگذارد. اینگونه نقش مبادلاتی بیت کوین تضعیف می شود اما در کل نمی توانند مانع از معامله با آن شوند.»
 
این تحلیلگر بازار مالی ادامه داد: «یکی از مواردی که بیت کوین بسیار مورد استفاده است، بازار کالاهای قاچاق است. در این بازار طرفین معامله دوست ندارند شناسایی و افشا شوند. یک دلیلی که باعث رشد بیت کوین شده است تقاضای بالا برای معمالات قاچاق از هر نوع کالا و موارد مربوط به پولشویی بوده است. برای یک قاچاقچی اسلحه  چه چیزی بهتر از بیت کوین برای معامله وجود دارد؟ پس ارز دیجیتال به نوعی کمک می کند معملات مربوط به قاچاق و پولشویی تسهیل شود.»

او متفاوت و خاص بودن بیت کوین را در این دانست که از نظام پولی استاندارد بین المللی عبور نمی کند و افزود: « یعنی شما وقتی مبادله ای انجام می دهی پول از حساب بانکت خارج می شود وارد حساب بانکی دیگری می شود.  حالا بیت کوین مبادلات نسبتا بزرگ غیرقانونی را تسهیل کرده است. مثلا یک قاچاقچی مواد مخدر جنس را تحویل می دهد و در مقابلش بیت کوین دریافت می کند اگر قرار بود پول نقد دریافت کند حجم بالایی از پول یا طلا یا الماس را باید جابه جای می کرد که دردسر های خودش را داشت.»  


>>خرید و فروش بیت کوین در ایران چگونه است؟
ایسنا نوشته: پشتیبان یکی از سایت‌های فروش بیت کوین در ایران، چنین توضیح می‌دهد. شماره تماس یک شرکت مالی که ارزهای مجازی نیز خرید و فروش می‌کند، شلوغ است و باید پشت صف انتظار آن باقی ماند. پس از یک ربع، پشتیبانی تلفن را جواب می‌دهد و درباره نحوه خرید بیت کوین می‌گوید: «باید ابتدا در سایت جهانی بلاک چین به راحتی برای خود یک کیف پول الکترونیکی ایجاد کنید، سپس وارد سایت ما شوید و حساب کاربری بسازید. در اینجا می‌توانید هرقدر که خواستید، بیت کوین بخرید. معادل تومانی مورد نظرتان را وارد می‌کنید و بر اساس آن دریافت می‌کنید، رقم هم می‌تواند از ۵۰ هزار تومان تا ۸۲ میلیون تومان برای هر یک عدد بیت کوین کامل، متفاوت باشد.»

این پشتیبان البته درباره امکان ترکیدن حباب این روزهای این ارز مجازی اطلاعاتی نمی‌دهد و می‌گوید: «ما نمی‌توانیم در تحلیل‌های بازار کمکی کنیم، به هر حال هر چیزی ریسک خودش را دارد. اما از صبح تمام تماس هایمان برای خرید بیت کوین بوده است، از مدت زمانی که پشت خط منتظر ماندید، می‌توانید بفهمید چه خبر است.»

بررسی‌های میدانی از بازار خرید و فروش بیت کوین داخلی، نشان می‌دهد که این روزها اوضاع خرید و فروش این ارز مجازی واقعاً سکه است. البته امکان هیچ نوع فعالیت واقعی هم با بیت کوین وجود ندارد و تنها خود بیت کوین هاست که با هم خرید و فروش می‌شوند و یک سرمایه‌گذاری صرف به حساب می‌آیند.


>>بازار خرید و فروش در ایران چطور کار می‌کند؟
برخی صرافی‌های محدود اقدام به خرید و فروش بیت کوین کرده‌اند و در مقابل، تعداد زیادی پایگاه اینترنتی وجود دارد که اقدام به این معاملات می‌کنند. سایتی مرکزی نیز راه‌اندازی شده که پایگاه‌های مجاز را معرفی می‌کند. البته سایت معتبر جهانی نیز به نام «Local Bitcoin» به معانی بیت کوین بومی وجود دارد که افراد معتبر فروش بیت کوین در بیش از ۲۶۰کشور جهان را معرفی می‌کند؛ ایران نیز در فهرست این سایت جا دارد و قیمت‌هایی که در ایران معامله می‌شود به ازای هر بیت کوین از ۷۹ تا ۸۵میلیون تومان متفاوت است.

پشتیبان یکی از معروف‌ترین دفاتر مبادلات مالی که بیشتر از طریق پایگاه اینترنتی خود فعالیت می‌کند، می‌گوید: «اگر اطلاعاتتان کافی نیست، الان خرید نکنید. حتماً ضرر می‌کنید. در کل دوره فعالیت ارزهای مجازی، قیمت اصلاً چنین چیزی نبوده است. البته در چند روز اخیر مراجعه برای خرید بیت کوین خیلی زیاد بوده است. بعد از اینکه تلویزیون چند برنامه کارشناسی پخش کرد، مردم تازه متوجه چنین چیزی شدند و دنبال خریدنش آمدند.»

بعضی از پایگاه‌های خرید و فروش ارز مجازی، یکی دو سالی هستند که فعالیت می‌کنند و بعضی دیگر نیز به تازگی راه افتاده‌اند. پشتیبان این دفتر معروف مالی می‌گوید: «دیگر وقتی بازار اینقدر بزرگ شود، همه چیزی پیش می‌آید. کلاهبردار و دزد هم خیلی زیاد شده است، همه وارد کار می‌شوند. در کل آخر سال میلادی، زمان خوبی برای خرید نیست، توصیه نمی‌کنم.»

بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد که فروشنده‌های ایرانی بیت کوین، خود نمی‌توانند این ارز را استخراج کنند. یکی از فروشندگان بیت کوین که در شیراز فعالیت می‌کند، می‌گوید: «ایرانی‌های زیادی در جهان هستند که    بیت کوین خرید و فروش می‌کنند. آنها راه انتقال دادن بیت کوین را بلد هستند. ضمن اینکه این ارز اصلاً نیازی به بانک‌ها ندارد و براحتی از طریق ایرانی‌های دیگر می‌خریم و در سایت هایمان می‌فروشیم. سودمان را هم روی همان قیمت اصلی می‌گذاریم.»

شرکت مالی دیگری نیز که در تبریز و اصفهان شعبه دارد، در جست وجوهای اولیه جزء فروشندگان بیت کوین معرفی می‌شود. اما پشتیبان این شرکت بعد از تماس تلفنی می‌گوید: «ما کاربر جدیدی نمی‌پذیریم. از طریق همان جست‌وجوی گوگل باید فروشندگان را پیدا کنید. ما قبلاً کار انجام می‌دادیم ولی بعد از صحبت‌ها و هشدار معاون بانک مرکزی دیگر نمی‌فروشیم.»

بعضی از فروشندگان نیز برای فروش بیت کوین، اسکن کارت ملی و کارت بانکی را دریافت می‌کنند. یکی از آنها درباره دلیل این کار می‌گوید:«در ایران سیستم بانکی ضعیف است و کارت‌های زیادی هک می‌شوند. پیش می‌آید که کسی براحتی از طریق کارت بانکی بیت کوین می‌خرد، بعد معلوم می‌شود که کارت دزدی بوده است.برای همین این مدارک لازم است که مشخص شود شخص حقیقی باشد.


>>خرده‌روایت‌های جهانی از خرید پدیده مالی این روزها
بیت کوین مدت‌هاست که سوژه روز جهان است. تاد هاسلتون، خبرنگار سی. ان. بی‌.سی ۲۰۰ دلار بیت کوین خرید و پس از یک هفته آن را فروخت. او در سی‌.ان‌.بی‌.سی در گزارشی نوشته: «اگر می‌خواهید بیت کوین بخرید، باید این را بدانید که ارزش بیت‌کوین شما ممکن است لحظه‌ای مانند یک موشک به هوا برود و لحظه‌ای دیگر با شدت زیادی سقوط کند. چند دقیقه بعد از خرید، ارزش بیت کوین من به ۱۹۱ دلار رسید. در طول تمام هفته به کاهش ارزش خود ادامه داد تا در پایان هفت روز، دوباره به ارزش اصلی‌اش برگشت و همان موقع آن را فروختم.»
هاسلتون همچنین خبر داده که بلافاصله بعد از خرید بیت کوین، حساب رسمی بانکی‌اش مسدود شد، چرا که بانک عامل او تصور کرده بود که این یک حقه و تقلب است.


خرید بیت کوین بیشتر شبیه بازارهای شرط‌‌ بندی تا یک سرمایه‌گذاری
خبرنگار سی. ان. بی‌.سی معتقد است که خرید بیت کوین بیش از آنکه یک سرمایه‌گذاری قاعده‌مند باشد، شبیه بازارهای شرط‌‌ بندی است. او می‌نویسد: «شما اگر یک روزنامه در دست بگیرید یا شبکه خبری را تماشا کنید، براحتی می‌فهمید که سهام یک شرکت یا ارزهای رایج جهانی چرا بالا و پایین شده‌اند. ممکن است به خاطر جنگ، تصمیمات دولتی، رقبای جدید یا هرچیز دیگری باشد. اما در مورد بیت کوین اصلاً چنین چیزی وجود ندارد.همه چیز بستگی به حرکات آنی خریداران و فروشندگان دارد. من احساس می‌کنم بسیاری از مردم با خریدن بیت کوین به‌دنبال یک شبه پول دار شدن هستند.»

هاسلتون در انتهای گزارش سی‌.ان‌.بی‌.سی چنین نتیجه‌گیری کرده است: «من دوباره بیت کوین نخواهم خرید. خرید و فروش بیت کوین آنقدر آدرنالین آدم را بالا می‌برد که انگار در حال بازی‌های شرط‌ بندی هستی، این برای من ریسک بسیار زیادی دارد.»

سی‌.ان‌.بی‌.سی همچنین گزارشی از اریک فین من، نوجوانی ۱۸ساله نوشته که ۶ سال پیش، هدیه نقدی را که از مادربزرگش دریافت کرده بود، در خرید بیت کوین سرمایه‌گذاری کرد. او حالا یک میلیونر است. فین‌من می‌گوید:«بیت کوین برای من فقط یک سرمایه‌گذاری نیست.  بسیاری از مردم نمی‌خواهند برای سریع پول‌دار شدن برنامه بریزند. من آینده ارزهای دیجیتال را به‌عنوان آینده سیستم مالی می‌بینم.»


 >>بیت کوین گلد کوئست نیست
این تحلیلگر بازار مالی درباره اینکه عده ای بیت کوین را شبیه به گلد کوئست می دانند، گفت:  «این تشبیه درست نیست، گلد کوئست شبکه هرمی است و ساختار و داستان متفاوتی دارد. پشت بیت کوین یک شبکه است ولی این شبکه با شبکه های هرمی تفاوت دارد.»//منبع: فرارو//کوین ایران//اقتصادآنلاین

برچسب ها: ,,,,,,,,

جدیدترین خبرهای اقتصادی


جدیدترین مطالب بورس نگار


پربیننده ترین مطالب بورس نگار


برای عضویت کلیک کنید
کارگزاری بانک سامان